Napriek tomu odmietame daň zo sladených nápojov. Štát nemá ľudí vychovávať daňami, ale osvetou.
Rastliny to majú jednoduché. Pomocou fotosyntézy dokážu z oxidu uhličitého, tepla a vody vyrobiť kyslík a glukózu. Kyslík poznáte a glukóza je kľúčovým prvkom života nielen rastlín, ale aj ľudí. Ľudia však nedokážu glukózu produkovať, preto ju musia jesť.
Okrem glukózy máme ešte fruktózu (sladšia forma glukózy, ktorú telo nedokáže priamo spaľovať), sacharózu (kombinácia fruktózy a glukózy, iný názov je cukor), celulózu (vláknina) a glykogén (koncentrovanejšia forma glukózy, ktorá sa nachádza v pečeni a vo svaloch). Zamerajme sa však na samotnú glukózu.
Potrebujeme cukor?
Bežná hodnota krvného cukru u zdravého dospelého človeka je 5,6 mmol/l (milimol na liter krvi). Určite pochopiteľnejšia jednotka pre koncentráciu cukru v krvi je mg/dl (miligram na deciliter). Prepočet je jednoduchý, hodnotu v mmol/l stačí vynásobiť číslom 18 (presne je to 18,018) a dostaneme mg/dl.
Ak je ideálna hodnota krvného cukru 5,6 mml/l, tak to je 101 mg/dl. Inými slovami, v každom jednom decilitri krvi sa nachádza 101 miligramov cukru. Skúsme sa nad touto hodnotou spoločne zamyslieť.
V jednom decilitri krvi sa nachádza 101 miligramov cukru. Potom v jednom litri sa musí nachádzať desaťnásobok, to je 1010 miligramov cukru. Tisíc miligramov je jeden gram, a teda v litri krvi sa nachádza gram cukru. Dospelý človek s váhou 80 kg má cca päť litrov krvi a v nej päť gramov cukru!
Toto sa bežne nikde nedočítate, no uvedomte si, že v celom krvnom obehu máte smiešnych päť gramov cukru a ak máte povedzme o šesť gramov viac, ste cukrovkár. Teraz si predstavte, že si doobeda dáte nalačno Colu Classic, Redbull alebo iný nápoj s jedenástimi gramami cukru na sto mililitrov. To je 27,5 gramu v jednej 250 ml plechovke.
Ešte raz: naposledy ste jedli včera večer o siedmej, neraňajkovali ste, je jedenásť hodín doobeda, váš žalúdok je prázdny a vy si šupnete 27,5 gramu rozpusteného (!) cukru, ktorý len tak prehučí žalúdkom, brušnou dutinou, cez tenké črevo prejde do niekoľkých minút do krvného obehu a tam narazí na vašich päť gramov.
Váš krvný cukor vyletí do výšin, minimálne sa zdvojnásobí. V tomto momente začne telo hekticky produkovať inzulín, ktorého jedinou úlohou je zastaviť všetky ostatné spaľovacie procesy (najmä spaľovanie glykogénu v pečeni a spaľovanie tukov), aby spálilo nadbytočný cukor v krvi. Ak toto robíte niekoľkokrát denne, tak jedného dňa telo obmedzí alebo stratí schopnosť produkovať rýchlo inzulín, vy dostanete cukrovku a život sa vám obráti naruby.
Mimochodom, cukor je cukor, teda sacharóza (čo je kombinácia dobrej glukózy a zlej fruktózy, ktorú telo nedokáže spaľovať priamo, a preto ju rovno ukladá do tukov). Je jedno, či ide o kockový cukor, cukor v nápoji alebo cukor v mede, vždy je to ten istý cukor. Med nie je zdravší ako kockový cukor preto, že cukor v ňom by bol iný, ale preto, že okrem cukru obsahuje aj živiny.
Osveta namiesto daní
V podstate telo vôbec nepotrebuje fruktózu ani sacharózu, teda cukry. Žiadne. Ani kockový cukor, ani kryštálový cukor, ani med, ani javorový sirup… Nič z toho telu chýbať nebude.
Aj v sladených nápojoch je ten istý cukor ako všade inde, ale rozpustený a nie je v nich žiadna vláknina, ktorá by bránila príliš rýchlemu prechodu cukru z tenkého čreva do krvného obehu.
Mimochodom, pomarančový džús má v sebe desať gramov cukru na 100 ml a dať si ho ráno nalačno je rovnaký problém. Svojim deťom len škodíte, ak im pravidelne na raňajky dávate „zdravý“ pomarančový džúsik (povedzme 2 deci, to je 20 gramov cukru), následne palacinku (ďalší cukor) a na ňu štedrú lyžičku Nutelly (v 100 gramoch je 53,6 gramu cukru).
Vrátim sa k nadpisu: cukor je naozaj svinstvo. Napriek tomu daň zo sladených nápojov, ktorú navrhla vláda, odmietame. Lebo po prvé, štát nemá ľudí vychovávať daňami, ale osvetou. A po druhé, táto daň je navrhnutá aj na umelé sladidlá (ktoré síce tiež škodia, ale nezvyšujú cukor v krvi).
Dal by som aj po tretie, lebo nezmyselná daň sa vzťahovala aj na proteínové nápoje (rozum sa mi zastavil), ale vďaka SaS sa to podarilo zrušiť. Ešteže tak.