Obľúbené recepty

Začína sezóna špargle - chce to rizoto

00-recept-spargla-rizoto-sulik-richard

Keby originál talianske rizoto bolo komplikované, nebolo by talianske. Vôbec sa toho nebojte, výsledok fakt stojí za to.

Zoberiete pol kila zelenej (kvôli optike) špargle, spodnú tvrdú časť odkrojíte, od hlavičky nižšie ošúpete a hlavičku odkrojíte. Spodné časti a šupky dáte variť (zakryť pokrievkou). Do mrazáku dáte maslo a syr Taleggio (aby sa lepšie krájali).

Potom dáte na maslo a olivový olej smažiť cibuľku (a pár minút neskôr) cesnak a keď je všetko zlatisté až hnedé, pridáte 200 g ryže (umývanie ryže ja považujem za zbytočné a keď je suchá, aspoň neprská v horúcom oleji), pokračujete pár minút v smažení, ryža začne byť sklovitá. Potom prilejte 2 deci vína a miešajte, až sa celé víno neodparí (žiadne také, že víno na koniec, aby sa alkohol neodparil, to si radšej nalejte pri varení o pohár viac).

Keď je víno preč, pridajte stredné časti špargle nakrájané na kúsky a zalejte žufankou vriacej vody, v ktorej vyvárate konce a šupky. Miešajte. Ak sa voda odparí, pridajte znovu žufanku a tak ďalej. A teraz otázka za pětset: prečo pridávať vodu len po žufanke? Lebo ak bude vody veľa naraz, vyplaví sa príliš veľa škrobu z ryže do vody a ryža bude mľandravá. Zatiaľ čo sa varí rizoto, dajte do malého hrnčeka deci vody, trochu masla, soľ a korenie a trochu cukru, zohrejte a keď to začne vrieť, pridajte končeky špargle, pomiešajte a zakryté odstavte.

Ak je ryža al dente (skoro dovarená, ale pri hryzení ešte trošičku cítite v zuboch odpor), nakrájate na kocky maslo z mrazáku (cca 30 g) a rozmiestnite na rizote a posypete parmezánom (max. za hrsť) a necháte už bez ďalšieho varenia stáť povedzme päť minút. Zatiaľ nakrájate Taleggio a natrháte petržlenovú vňatku.

Rizoto posolíte (3g soli na 100g ryže), okoreníte a dobre premiešate. Položíte kúsky syra, končeky špargle a vňaťku, zakryjete a necháte opäť pár minút stáť. No a potom už opatrne naberáte (nemiešať!), najlepšie na predhriaté taniere. Dobrú chuť.

P.S.1: Tento recept nerobte na večeru, lebo sa strašne prejete, tak je to dobré, a budú sa vám snívať dáke haluze ako mne dnes ☺.
P.S. 2: Ryžu zoberte Arborio alebo inú vhodnú odrodu na rizoto (malé, guľaté zrnká, ktoré vpijú veľa vody). Taleggio je pomerne mäkký zrejúci syr (niečo ako Romadur, len menej páchne) a krásne sa v horúcom rizote roztopí.

Fotogaléria