Obľúbené recepty

Tafelspitz jemný ako vata

00-recept-tafelspitz-richard-sulik

Ten spôsob sa volá sous vide a stavím sa, že jemnejšie mäso ste nejedli. Zoberiete Tafelspitz (po slovensky kvetná špička, kúpite v Metre), cca 1kg, opláchnete pod studenou vodou, odstranite všetky blany, masnoty, šľachy... a vyutierate do sucha. Do sucha znamená že úplne do sucha, lebo následne treba mäso vákuovať, spolu s maslom a tymiánom (predtým mäso riadne osoliť).

Potom to šupnete do vody, ktorá ma medzi 55 až 57 stupňov celzia (toto je sakra dôležité, lebo potrebujete, aby denaturoval myosin a aktin, ale nie kolagén; preto lebo keď denaturuje, po slovensky uvarí sa, aj kolagén, stiahnú sa svalové vlákna, vytlačia vodu a mäso je suché). Po troch hodinách mäso vyberiete, šmaríte na panvicu a z obidvoch strán pripečiete. Panvica musí byť fest rozpálená, najmenej 250 stupňov. A nakoniec nakrájať, trochu čerstvo postrúhaného chrenu a nejaký fajný chlieb. Akože, dovidenia stará mama.

Fotogaléria