Skromnosťou mne vlastnou si dovolím tvrdiť, že robím najlepšie creme brulee v Bratislave :-). Fígeľ je v tom, že ste presný. 1) Zohrejete trúbu na 165 stupňov, horné – spodné pečenie. Neverte jej a teplotu si overte externým teplomerom. 2) Do hrnca dáte liter sladkej … Viac
Obľúbené recepty
Začína sezóna špargle – chce to rizoto
Keby originál talianske rizoto bolo komplikované, nebolo by talianske. Vôbec sa toho nebojte, výsledok fakt stojí za to. Zoberiete pol kila zelenej (kvôli optike) špargle, spodnú tvrdú časť odkrojíte, od hlavičky nižšie ošúpete a hlavičku odkrojíte. Spodné … Viac
Spaghetti carbonara – musíte byť trpezlivý
Hranica medzi praženicou so slížmi a fantastickými špagetami carbonara je proklete tenká, finta je v trpezlivom miešaní. Dôraz je na slove „trpezlivom“ a na „miešaní“. Ako prvé dáte variť vodu (liter vody na 100 g cestovín; toto hrá rolu kvôli škrobu, ktorý sa vyplavuje … Viac
Na Veľkonočnú nedeľu je aj pre ateistu jahňacinka fajná
Zoberiete jedno stehno a jedno pliecko (lebo ste si na Veľkú noc obstarali polku jahňaťa), potriete olivovým olejom a riadne ich obalíte do zmesi soli, korenia, oregana a tymianu (sušené je lepšie). Dáte na plechu do trúby na 250 stupňov (pozor, neverte vašej trúbe … Viac
Torta La bomba – lieskovce a 70 % čokoláda
Opečiete lieskové orechy (250 gr., 165 stupňov, 25 minút), kým šupka pekne nezhnedne. Nechajte vychladiť, dajte dole šupknu (ide to jednoducho mrvením v ruke a následným vyfuknutím, no robte to na balkóne, lebo budete mať celú kuchyňu od šupiek) a pomelte … Viac
Tajomstvo skvelej pizze je v ceste, omáčke a teplote
Do robota dáte 600g hladkej múky (niekde predávajú múku špeciálne na pizzu), 340ml vody, polovicu čerstvých kvasníc (21g; borci používajú špeciálne pivné kvasnice), 12g soli a 15g olivového oleja. S množstvami buďte presný, lebo cesto nebude hebké. Necháte riadne … Viac
Tafelspitz jemný ako vata
Ten spôsob sa volá sous vide a stavím sa, že jemnejšie mäso ste nejedli. Zoberiete Tafelspitz (po slovensky kvetná špička, kúpite v Metre), cca 1kg, opláchnete pod studenou vodou, odstranite všetky blany, masnoty, šľachy… a vyutierate do sucha. Do sucha znamená že úplne … Viac
Čírené maslo, vec v kuchyni fest potrebná
Všetky tie reči o nezdravom masle a zdravých omega-tri-kyselinách sú len reči. Žiaden top kuchár nevarí bez masla. Lenže, maslo začne dymiť už pri cca 160 stupňoch a preto ho treba číriť. Najlepšie vo veľkom. Zoberiete 5kg kus masla (nielen, že je lacnejšie, ale aj nemáte … Viac
Pozdravujem fanúšikov
Dovolím si odporúčanie na jeden recept, ktorý sa zdá byť veľmi fajnový. Ak to urobíte dnes, na Silvestra 2015 akoby ste našli: Dáte dva pomaranče, jeden až dva citróny, celý vanilkový struk, celú škoricu, zopár klinčekov do zavárinového pohára a zalejete ovocným destilátom … Viac